torstai 2. joulukuuta 2010

Mitäs mitäs.

Joulu taas lähestyy ja muutama päivä sitten mietin Radio Robin hoodiin ohjelmaa tekevän toimittajan kanssa seuraavaa: Turkuhan julistautui vuonna 1996 Joulukaupungiksi, siis mitään valtakunnallista äänestystä tai muuta valintaa tukevaa ei ollut. Turku vain päätti julistautua Suomen viralliseksi joulukaupungiksi ihan omalla päätöksellään. Eli minäkin voisin julistautua tänän vuonna vaikka Suomen viralliseksi Joulumieheksi, jos haluaisin. Perusteluina Turun omalle valinnalleen oli tietysti Joulurauhan julistus, joka on jostain vuodesta kivi ja keppihevonen -julistanut Suomen (tai mikä silloin alueena onkin ollut?) joulurauhan julistuksen. Sen lisäksi Turku on täynnä kaikenlaisia jouluisia tapahtumia joulun aikana, kuten joulumarkkinat yms.

Joulumarkkinat vietetäänkin kauniilla osalla Turkua, paikalla jossa matkailijakin kokee olevansa miljöössä, joka viestii menneisyyden ja nykyisyyden kohtaamista, eli siis vanhalla suurtorilla. Eräs Saksalainen tiedotuskanava muutama vuosi takaperin teki Turusta juttua ja nimenomaan jutussa mainittiin joulukaupunki. Saksalaiset ihmettelivät Turkua kokonaisuutena, varsinkin jos vanhalle suurtorille matkaa ruutukaavan ulkopuolelta, ensimmäisenä vastassa ovat DDR-henkiset kerrostalot, jotka ovat aseteltuna hujan hajan pitkin korttelia hukaten kaupunkimaisen korttelikaavan. Toiseksi Turussa ei silloin ollut yhtään lunta ja asteitakin plussan puolella. Toki säille ei mahda mitään, mutta eiköhän joulukaupunki olisi idyllisin jossain pienemmässä kaupungissa, jossa on säilytetty vanhoja rakennuksia, jotka viestisivät joulukaupungin idylliä ainakin ulkoisesti. Saksalaiset siis pitivät Turkua ankeana ja rumana kaupunkina edustamaan joulua kaupunkina. Luin joulukaupungeista netistä ja Turku kun on julistautunut omatoimisesti joulukaupungiksi, se ei ole ainoa laatuaan. Suomen joulukaupungiksi on julistautunut vuonna 2010 ainakin Kuhmo, sekä 1997 koko Euroopan joulukaupungiksi julistautunut Nurmes. Rovaniemi on julistautunut Suomen viralliseksi joulupukin kotikaupungiksi. Eli matkailijalla on mitä valita.

Tänä kuluvana vuonna 2010 ei ole kuitenkaan jostain syystä hypetetty Turun Joulukaupunki -titteliä, koska tietenkin Turku on valittu Tallinan ohella Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Turku on jo valinnastaan huolimatta ollut melkein Euroopan kulttuuripääkaupunki muutaman vuoden ennen varsinaista 2011 vuotta. Ensi vuonna Turku on siis Euroopan kulttuuripääkaupunki ja Suomen virallinen joulukaupunki. Mitäs kivaa sitten keksittäin 2012 vuodeksi ja siitä eteenpäin. Turkuhan on sen jälkeen Euroopan entinen kulttuuripääkaupunki ja tätä menoa jos kulttuurisatsauksia katsoo, voisi Turku julistautua tästä lähtien Suomen viralliseksi entiseksi pääkaupungiksi, koska se on näistä titteleistä ainoa, joka todennäköisesti pitää paikkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olethan ystävällinen ja kommentoit omalla nimellä. Asiattomat kommentit poistetaan ja trollaajat bännätään.