maanantai 1. heinäkuuta 2013

Mihin katosi jalkapallokuume Turusta?

2000-luvulle tultaessa Turussa oli veikkausliigassa totuttu jo kahteen joukkueeseen ja kun Helsingissä liigacupin finaalissa kohtasivat turkulaisjoukkueet, mediassa ihmeteltiin kun kaupunkiin saapui tuhansia molempien joukkueen kannattajia ja nämä vielä ottivan vähän yhteen ennen ottelua ja sen jälkeen. Liigacupin tai Suomen cupin finaalit ovat yleensä siihen aikoihin vuodesta, että Suomalaiset nukkuvat talviunta, eli käytännössä on ihme jos katsojia saapuu edes 3000. Kyse on siis finaalista. Ulkomailla cupin finaalit houkuttelevat paikalle kymmeniä tuhansia ihmisiä, niin mutta nyt ollaan Suomessa ja puhutaan Veikkausliigasta. 2003 vuonna Turun Kupittaan stadionia laajennettiin niin, että silloisen Olympiakatsomon lisäksi toiselle puolelle rakennettiin nykyaikainen katsomo ravintoloineen. Turussa derbyt houkuttelivat mestoille yhteensä yli 6000 joukkueiden kannattajia, jopa 9000 oli jonain vuonna. Se on paljon, vain maajoukkueen pelit vetävät enemmän Suomessa. Naisten em-kisoihin valmistui vielä 1500 katsojan päätykatsomo, joten Kupittaan stadion alkoi muistuttaa jo oikeata jalkapallopyhättöä katsomojen osalta.

TPS:lla on pitkä historia seurana ja on ollut pitkään ykkösjoukkue Turussa, ja vieläkin markkinoinnin puolesta. Joukkue mainostaa ahkerasti pelejä paikallismediassa, tietysti joukkue tunnetaan paikallisena porvariseurana, joten kontatkit ovat olleet aina muita joukkueita paremmat. Peleissä kävi 2000-luvulla yli 3000 katsojaa per ottelu ja TPS oli yleensä HJK:n kanssa tilastokärjessä katsojien osalta. TPS:lla oli myös paljon erilaisia fanijärjestöjä, mm. sissiryhmä joka muistutti euroopan äärioikeistolaisia jalkapallofaneja tifoineen. Fanit myös marssivat derby -otteluita edeltävästi ja usein hakivat fyysistä kontaktia kilpailijaseuran kanssa. Nyt kuitenkin viime vuosina TPS:n fanikulttuuri on lopahtanut, ihmisiä käy yhä vähemmän peleissä, derbykin menettää katsojia vuosi vuodelta.

FC Inter Turku on nuori joukkue ja ollut veikkausliigassa vasta n. 15 vuoden ajan. Inter on selvästi vaihtoehtojoukkue Turussa, se on sellaisten ihmisten joukkue, jotka haluavat irrottautua TPS hegemoniasta. Inter on porvarijoukkue, mutta vähemmän kuin kilpailijansa TPS, koska Interin taustalta ei löydy paikallispolitiikkaa, vaan varakas omistaja. Inter kuitenkin hoitaa markkinoinnin amatöörimaisesti, joka saattaa olla osasyy siihen, miksi Interin peleissä käy vähemmän katsojia. Interillä on ollut ajoittain pelaajia ja sellainen pelityyli, että se on ollut lähellä Eurooppalaista jalkapalloa. Ei Suomalaista potkupalloa. Inter voitti mestaruuden 2008 ja on voittanut cupeja ja sijoittunut viime vuosina paremmin kuin TPS.  Inter on siis Turun menestyksekkäin seura 2000-luvulla. Interillä oli paljon katsojia ja Interin omistaja on ollut aktiivinen kehittämään Kupittaan jalkapallostadionia, johon taas TPS ei ollut halukas, vaan suunnitellut omaa stadionia tai pelannut muilla kentillä mm. Paavo Nurmi -urheilukentällä. Tänä vuonna peli on yskinyt ja katsojia on vaivautunut alle 2000 muissa kuin derby -peleissä.



Pääkaupunkiseutu ja jopa Jyväskylä on ohittanut Turun, Pääkaupungissa HJK ja Honka ovat houkutelleet 4000-5000 katsojaa per peli. Turussa kumpikaan joukkue ei enää pysty houkuttelemaan noin paljon, ainoastaan derbyissä, joita pelataan 2-3 kauden aikana. Mistä siis johtuu? Stadion on hieno, hyvällä sijainnilla. Peli nyt on potkupalloa, mutta ei siitä tulekaan parempaa jos kentän laidalle ei saada ihmisiä. Tuskin Chelseakaan pelaisi hyvää futista jos kentän laidalla olisi ainoastaan pelaajien vaimot ja ilmaiseksi päässeet junnupelaajat, sekä käytöshäiriöiset fanijoukot.

Turkulaisessa jalkapallossa katsojat ovat molemmissa joukkueissa enemmän työväenluokkaisia, koska mestaruussarjatasolla ei pelaa yhtään varsinaista työväenjoukkuetta, mitä esim. tapahtuisi jos TUTO joskus pelaisi liigaa. TPS jalkapallossa ei ole niin tahriintunut Kokoomuksen joukkuena kuin jääkiekkoa pelaava sisarjoukkueensa, joten työväenluokka kannattaa vahvasti TPS:aa. Inter taas on Turun St. Pauli, jonka kannattajissa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat aina vihanneet Tepsia ja ottaneet omakseen nöyremmän seuran, joka on vaihtoehto TPS:lle.

Lippujen hinnat ovat molemmilla joukkueille ihan ok, 15€ on minusta maksimihinta mitä veikkausliigapelistä voi pyytää. Sillä hinnalla pääsee Olympiakatsomoon. Toiseksi seisomokatsoja ei enää ole, koska uudet katsomot rakennettiin UEFA:n standardien mukaisesti. Jos puuttuva päätykatsomorakennettaisiin, se voisi olla seisomokatsomo, jonne liput olisivat vaikka maksimissaan 10 euroa.



Katsomokulttuuri on ihan hyvä, mutta sekin voisi olla hyvä jos katsomossa saisi ostaa olutta istumapaikalleen, kuten Euroopassa.

Molempien joukkueiden on herättävä markkinoimaan, varsinkin Interin jotta katsomokulttuuri saadaan taas loistopäivien tasolle. Eilinen derby oli säälittävä, ihmisiä alle 6000 vaikka kyse on kuitenkin Suomalaisesta huippujalkapallosta, Suomen maajoukkue ei koskaan nouse huipputasolle, jos paikallinen futis ei nouse nykyisestä. Nyt kaikki kannattamaan Turkulaista jalkapalloa perkele, varsinkin Interiä jota minäkin kannatan!!!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olethan ystävällinen ja kommentoit omalla nimellä. Asiattomat kommentit poistetaan ja trollaajat bännätään.